Nadelen van gratis website software De noodzaak van website... Tikkie Zakelijk

Waar moet je rekening mee houden?

Gratis websites & Websitebuilders

Gratis website maken?

In 3 minuten een succesvolle gratis website, het lijkt te mooi om waard te zijn. Er zijn steeds meer websites waar je een eigen “gratis” website kunt maken met een websitebuilder. Maar waar moet je rekening mee houden met een “gratis” website?

Het is een term ‘gratis’ die goed in de oren klinkt maar bied ook de nodige twijfels. Een voordeel is dat het vaak erg makkelijk is om een website te maken zonder dat je ervaring nodig hebt. De meeste elementen van een website zijn standaard ingesteld en het is alleen een kwestie van tekst invoegen en klaar.

Een websitebuilder is een budgetoplossing en word veel gebruikt door hobbyisten en studenten.

Gratis websites zijn beperkt

Een “gratis” website is nooit echt gratis. Een website maken met websitebuilders heeft een aantal nadelen. Een heel groot nadeel is dat de domeinnaam vaak niet van jouw is. Vaak krijg je een subdomein en staat de naam van het bedrijf in jouw domeinnaam. Hierdoor staat er altijd .weebly.nl of …wix.nl etc. Als ik een website zou aanmaken zou het www.creativ-media.wix.nl/ zijn. Niet erg professioneel als je klanten wilt bereiken.

Daarnaast staan er vaak advertenties op de website en moet je betalen of upgraden om toegang te krijgen tot bepaalde functies. Of je nou gebruik maakt van Wix, Strato of Jimdo, elke websitebuilder maakt gebruik van templates. Het probleem is dat elke gebruiker deze templates kan gebruiken. Zo krijg je honderden websites die qua design en opbouw bijna identiek zijn.

Gratis website = slecht voor SEO

Om vindbaar te zijn via Google en andere zoekmachines werk je met SEO; search engine optimalisation. Dit betekent dat Google je kunt vinden op bepaalde zoekwoorden. Hoe sterker je zoekwoorden, hoe hoger je te vinden bent in Google. Een gratis website bij Jimdo, Wix of Weebly zijn te beperkt op het gebied van SEO. Grotendeels van de technieken wordt niet ondersteunt waardoor je website slecht scoort in zoekmachines. Dit kost je een hoop organische (gratis) bezoekers!

Persoonlijke ervaring

Jaren geleden had ik zelf een webshop gemaakt in de websitebuilder van Strato. Het is een zeer gebruiksonvriendelijk systeem en het duurde vrij lang voor ik alle functionaliteiten door had. Het is geen professioneel systeem en vrij beperkt qua opties. Ook hier kon ik kiezen uit verschillende templates waar ik alle afbeeldingen kon aanpassen. De opties waren allemaal vrij beperkt, kleuren en menu’s kon je bijna niet aanpassen. Ik begon als 14-jarige student met Strato en inmiddels ben ik toch maar overgestapt op het professionele aspect. Voor een portfolio of een sollicitatie is het prima software maar voor ondernemers niet geschikt.

Een professionele website zorgt voor meer omzet

Na 8 jaar ervaring met het ontwikkelen van websites kunnen wij u exact vertellen
WAT er online goed werkt, HOE en WAAROM het werkt